Des de Compromís per l’Aigua (Compromís Ribera Alta, Compromís Ribera Baixa i Més Algemesí) ens felicitem per la posada en marxa de la potabilitzadora que ha de subministrar aigua potable als pobles de la nostra comarca. I al mateix temps volem manifestar que encara queda molt per fer, i que aquesta inauguració no ens pot fer oblidar els greus problemes que en el tema de l’aigua estan patint els nostres pobles.

Sense voler ser exhaustius, passem a contar alguns dels problemes i qüestions que queden per resoldre:

El nou Pla de Conca del Xúquer contempla una reducció de l’assignació d’aigua per als regants de la Ribera d’al voltant de 200 hm3, i en canvi no contempla la concessió directa d’aigua per als nostres pobles. És a dir, l’aigua que estalvien els nostres llauradors no afavoreix les persones que vivim a la comarca. En aquest pla no està reflectida la concessió directa d’aigua que els nostres pobles necessiten i que la societat demana. Continua contemplant una permuta d’aigua per als nostres pobles, i a més aquesta permuta és del tot insuficient, ja que dels 22 hm3 necessaris no n’assigna més de 10.

A més l’aigua de la que disposaràn els nostres pobles no serà de la millor qualitat possible, ja que s’haurà de barretjar amb l’aigua provinent dels pous contaminats.

La comunitat d’usuaris que vol imposar el PP, vulnera l’autonomia municipal i consagra una situació de dependència cap l’USUJ – Unidad Sindical de Usuarios del Júcar- és a dir, els regants de Xúquer. Des de Compromís per l’Aigua considerem que la fòrmula correcta és la de la mancomunitat de municipis. No entem per què els ajuntaments governats pel PP estàn en contra d’aquesta solució.

Per altra banda, aquest pla no conté un pla de recuperació del aqüífers contaminats, com són el de la Plana Sud de València i el de la Serra de les Agülles.

Aquest és un pla que fa que les víctimes de la contaminació dels aqüífers siguen els que hem d’acabar pagant el cost de la potabilitzadora. És un pla que entra en contradicció amb la Normativa Europea de l’Aigua, i que fa unes setmanes el Consell de Salut de la Ribera va rebutjar sense cap contemplació.

En resum, ens alegrem de la posada en marxa de la potabilitzadora, no debades és una proposta de molts dels nostres grups municipals des de fa anys. Ara bé, això no ens fa oblidar que hi ha moltes coses mal fetes i que cal seguir lluitant pel Pla de Conca del Xúquer que els nsotres llauradors i els nostres pobles mereixen.

Compromís Ribera Alta
Compromís Ribera Baixa
Més Algemesí